Do dobrej kuchyne patrí kvalitný nôž

Vysoko kvalitný nôž od podradného ťažko rozpoznáte na prvý pohľad, pretože jeho základné vlastnosti sa prejavia až pri každodennom používaní. Existuje ale pár, rád ktoré vám zaručia istotu, že ste sa rozhodli pre správny výrobok.

 

Čo je podstatou dobrého noža?

Pri kúpe noža vždy vyskúšajte, či vám rukoväť úplne vyhovuje. Má byť navrhnutá tak, aby poskytovala bezpečné uchopenie a nevyšmykla sa z ruky. Kvalitné nože sú správne vyvážené a v ruke sa držia pohodlne. Správne rozloženie hmotnosti uľahčuje prácu s nožom a umožňuje bezpečné používanie bez rizika poranenia. Rukoväť by k čepeli mala byť pripevnená bez nitov a akýchkoľvek medzier v miestach styku s čepeľou. Toto je veľmi dôležité z hygienického hľadiska. Ostrie ani rukoväť nesmú vykazovať nepravidelnosti alebo zdrsnenia. Kvalitu noža zásadným spôsobom ovplyvňuje kvalita použitej ocele. Oceľ musí byť dostatočne tvrdá, aby mala dobré krájacie vlastnosti, ale tiež dostatočne pružná, aby sa mohla ohýbať bez nebezpečenstva, že praskne alebo sa zlomí. Pre čepeľ noža tiež platí, že musí byť čo najlepšie opracovaná a vyleštená. Závisí od toho odolnosť noža proti korózii.

 

Aký nôž na aký účel?

Existujú rôzne typy nožov, rovnako ako materiálov, ktoré treba krájať. Nože sa od seba líšia veľkosťou, tvarom čepele a ostria. Tieto na pohľad drobnosti určujú najvhodnejší typ noža na daný účel.

Čepeľ s hladkým ostrím poskytuje hladký, čistý rez bez toho, že by došlo k rozpadnutiu rezaného produktu. Je zvlášť vhodná pre krájanie tvrdých a mäkkých materiálov ako je mäso, zelenina, ovocie, ale je tiež vhodný pre lúpanie.

Čepeľ so zúbkovaným ostrím uľahčuje krájanie plátkov z mäkkých materiálov, ako sú napr. paradajky.

Čepeľ s vrúbkovaným ostrím je zvlášť vhodná pre krájanie chleba. Táto zvláštna úprava umožňuje kontakt iba koncov ostria s krájaným materiálom.

Čepeľ s vlnitým ostrím – názov je odvodený od vydutí umiestnených striedavo na oboch stranách čepele, čím vzniká obzvlášť ostré ostrie. Pri rezaní vznikajú vo vydutinách vzduchové bubliny, ktoré uľahčujú odstránenie materiálu z čepele. Takýmto nožom je možné ľahko nakrájať pečivo s tenkou kôrkou na veľmi tenké, hladké plátky.

 

Ako sa starať o nože

Kvalitné nože môžete pokojne umývať v umývačke riadu pri teplote do 55 °C. Polypropylénové a NOVODURové rukoväte sa môžu aj sterilizovať. Špeciálne nože, napr. nože s drevenou rukoväťou sa však do umývačky dávať nesmú! Ak ich chcete dlho uchovať v dobrom stave, umývajte ich ručne. Pri ručnom umývaní čepeľ len opláchnite pod tečúcou vodou a otrite vlhkou utierkou. Nôž okamžite osušte od hornej strany ostria smerom k ostriu. Aby nôž vydržal čo najdlhšie ostrý, používajte pre krájanie vhodnú podložku – materiál, ktorý je mäkký a ľahko sa čistí. Nikdy nekrájajte na povrchu zo skla, keramiky, mramoru alebo iných tvrdých povrchoch. Aby sa zachovala vysoká kvalita nožov, odporúčame vám ukladať ich spôsobom, ktorý spĺňa požiadavky na bezpečné umiestnenie čepele, čistotu a pohodlnosť. Najlepším miestom pre ukladanie hodnotných nožov je blok na nože, prípadne magnetický držiak. A pre nože s otvorom v rukoväti môže poslúžiť držiak s hákmi.

 

 

Text: v spolupráci s PottenPannen

Foto: PottenPannen